Menu

Blog Post

Autor: Contfisc.ro

   In data de 28.04.2015 a fost publicata in Monitorul Oficial OUG nr. 8/2015, prin care sunt insitituite noi obligatii in sarcina operatorilor economici care utilizeaza aparate de marcat electronice fiscale.
     Astfel, aducem in vedere principalele obligatii nou reglementate ale utilizatorilor caselor de marcat electronice fiscale, a caror nerespectare poate fi sanctionata incepand cu data de 8 mai 2015:
 • a) in cazul defectarii aparatelor de marcat electronice fiscale, operatorii economici au obligatia notificarii distribuitorilor autorizati sau a unitatilor de service acreditate, prin modalitatea prestabilita contractual. Astfel, pana la data de 25.06.2015, modul de efectuare a notificarii in cazul defectarii aparatului de marcat electronic fiscal va trebui sa fie reglementat prin clauze contractuale;
 • b) bacsisul se evidentiaza pe un bon fiscal separat. Prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar;
 • c) operatorii economici trebuie sa stabileasca prin Regulamentul de ordine interioara daca veniturile provenite din incasarea bacsisului raman la dispozitia lor sau constituie o sursa de alte venituri care se distribuie salariatilor. Regulamentul se pastreaza la locul de instalare a aparatului de marcat electronic fiscal in vederea prezentarii acestuia organelor de control.
   In situatia in care veniturile din bacsis raman la dispozitia agentului economic, acestea reprezinta venituri impozabile, fiind aplicata cota de impunere corespunzatoare categoriei operatorului economic (platitor de impozit pe profit sau microintreprindere). De asemenea, veniturile in cauza nu se incadreaza in sfera TVA.
NOTA. Conform H.G. nr. 367/2015 care a intrat in vigoare incepand cu 01.06.2015, Bacsisul ramas la dispozitia agentuli economic a fost inclus in sfera TVA, fiind impus cu o cota de 24%.
    In situatia in care veniturile se distribuie salariatilor, se specifica in noua reglementare doar ca acestea nu pot fi asimilate unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii. Drept urmare, ele vor fi recunoscute ca si cheltuieli ale perioadei. Conform legislatiei in vigoare la data prezentei, sumele distribuite salariatilor pot fi incadrate ca si cheltuieli de natura salariala si sunt purtatoare de contributii sociale, in mod corespunzator.
NOTA. Conform H.G. nr. 367/2015 care a intrat in vigoare incepand cu 01.06.2015, Bacsisul distribuit salariatilor a fost asimilat Veniturilor din alte surse, fiind impozitat cu impozit pe venit in cota de 16%. Incepand cu 01.06.2015 se clarifica faptul ca bacsisul in cauza nu este purtator de contributii sociale.
 • d) este obligatorie intocmirea documentelor justificative pentru sumele introduse si extrase din unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor.
 • e) la ora inceperii programului de lucru, angajatorul trebuie sa asigure inregistrarea sumelor de bani detinute de angajati intr-un registru de bani personali, special intocmit in acest sens. Orice suma de bani inregistrata in plus fata de suma inregistrata la ora inceperii programului de lucru, nu reprezinta suma justificata prin registrul de bani personali, se arata in actul normativ. Modelul, continutul si procedura de inregistrare a registrului la organul fiscal urmeaza sa fie reglementata printr-un nou Ordin pana pe data de 08.05.2015.
  Amenda pentru nerespectarea acestei prevederi va fi de 9000 lei incepand cu 8 mai 2015.
 • f) la solicitarea organelor de control, atunci cand se afla in incinta unitatii de vanzare in care isi desfasoara activitatea si in timpul programului de lucru, personalul operatorului economic este obligat sa prezinte sumele de bani detinute.
  Angajatii care nu vor respecta obligatiile de emitere si inmanare a bonurilor fiscale catre clienti, precum si de prezentare a sumelor detinute la cererea organelor de control, risca amenzi de 1250 lei.
 • g) In textul noului act normativ sunt stabilite cuantumuri noi de amenzi si conditii clare de suspendare a activitatii agentilor aeconomici care incalca prevederile legislatiei in vigoare in privinta utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale.

1 Comment

 • Noua Taxa Auto

  June 2, 2015 at 7:57 pm

  Bine spus, pacat ca nu o citesc cei ce trebuie sa o citeasca

  Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *