Menu

Blog Post

Autor: Contfisc.ro

   ATENTIE! Incepand cu data de 09.05.2015 O.G. 15/1996 urmeaza a fi abrogata, conform Legii nr. 70/02.04.2015. Mai multe detalii puteti citi AICI.    

     In decursul anului 2014, au fost date publicitatii o serie de propuneri de modificare a legislatiei privind incasarile si platile in numerar efectuate intre operatorii economici. Cu toate acestea, pana in prezent, acestea nu au fot publicate in Monitorul Oficial. Ordonanta nr. 15/1996 este reglementarea in vigoare care stabileste regulile si contraventiile aplicabile in cazul operatiunilor de incasari si plati in numerar efectuate intre persoane juridice.

    Conform OG nr. 15/1996, nu sunt plafonate urmatoarele operatiuni efectuate de persoanele juridice cu numerar:

a) plata salariilor si a altor drepturi de personal

b) alte operatiuni de plati ale persoanelor juridice cu persoane fizice

c) plati catre alte persoane juridice in limita unui plafon total zilnic de 10.000 lei, astfel:

       –  platile catre o singura persoana juridica sunt admise in limita unui plafon zilnic in suma de 5.000 lei. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii, pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei.

       – se admit plati catre o singura persoana juridica in limita unui plafon zilnic in numerar in suma de 10.000 lei, in cazul platilor catre retelele de magazine de tipul Cash&Carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre astfel de magazine, pentru facturile a caror valoare este mai mare de 10.000 lei.

        Nu intra in plafonul zilnic maxim de plati  urmatoarele:

     – depunerile in conturile persoanelor juridice, deschise la societatile comerciale bancare, care pot fi facute si de alte persoane juridice, neplafonat, in baza documentelor justificative;

     – cheltuielile de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute, efectuate in acest sens;

     – cheltuielile de protocol ocazionate de organizarea de conferinte, de simpozioane si de alte asemenea actiuni, in conditiile baremurilor stabilite de normele legale in vigoare.

        Este interzisa acordarea unor facilitati de pret clientilor, persoane juridice, care efectueaza plata in numerar, daca reducerile se acorda in mod discriminatoriu, pentru utilizarea modalitatii de plata.

       Incasarile totale zilnice in numerar ale unui agent economic sunt neplafonate. Incasarile zilnice in numerar nu pot depasi plafonul de 5.000 lei de la o singura persoana juridica.

       Asociatiile de proprietari constituite ca entitati cu personalitate juridica, in relatiile cu alte persoane juridice, vor aplica regulile de mai sus.

       Nu intra sub incidenta prevederilor OG 15/1996 si nu sunt supuse plafonarii:

      – persoanele fizice, persoanele fizice autorizate sau persoanele care exercita profesii libere, producatorii agricoli, persoane fizice,

      – platile efectuate cu card (acestea nu sunt considerate plati in numerar si nu sunt luate in calculul plafonului zilnic maxim de plati).

      – operatiunile de incasari si plati in valuta.

       Nerespectarea prevederilor privind plafoanele zilnice pentru operatiunile de incasari si plati in numerar constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 5.000 si 10.000 lei.

     

2 Comments

 • Adrienne

  March 9, 2015 at 2:11 pm

  Hi, my name is Adrienne and I am the marketing manager at StarSEO Marketing. I was just looking at your ContFisc Incasari si plati in numerar

  Reply
  • Contfisc

   March 9, 2015 at 3:03 pm

   Hi Adrienne! Thank you for your interest in our post. Please do not hesitate to contact us, should you be interested in developing any kind of business in/with Romania!

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *