Menu

Blog Post

Autor: Contfisc.ro

       In conformitate cu prevederile HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare, fiecare angajator persoana fizica sau juridica, are urmatoarele obligatii:

     – de a intocmi un dosar personal pentru fiecare salariat

     – de a pastra dosarul in bune conditii la sediu

     – de a prezenta dosarul personal al fiecarui salariat inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.

       Refuzul angajatorului de a pune la dispozitie inspectorului de la ITM dosarul personal al salariatilor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000-8.000 lei.

       Dosarul personal al salariatului cuprinde cel putin urmatoarele documente:

- actele necesare angajarii,

- contractul individual de munca,

- actele aditionale şi celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale de munca,

- acte de studii/certificate de calificare,

- orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in registrul electronic ReviSal (de exemplu: cereri de concediu de odihna, cereri de concediu fara plata etc.).

      Referitor la actele necesare angajarii, acestea sunt prestabilite de fiecare angajator in parte. Exista anumite documente care trebuie solicitate la angajare in orice conditie, indiferent de natura muncii ce urmeaza a fi prestate, precum si anumite acte care se solicita in functie de specificul postului ce urmeaza a fi ocupat.

Va oferim in continuare o lista cu caracter orientativ de acte necesare angajarii:

- buletinul de identitate sau cartea de identitate

- certificatul medical care constata faptul ca viitorul angajat este apt pentru prestarea acelei munci, sub sanctiunea nulitatii contractului

- curriculum vitae completat dupa modelul european (pentru model Click aici)

- cererea de angajare

- declaratia cu persoanele aflate in intretinere si documente doveditoare (aceasta se poate depune si ulterior angajarii)

- acte de studii, certificate de calificare, atestari, autorizatii sau avize, in conformitate cu cerintele postului

- cazierul judiciar, in functie de cerintele postului

- repartitia AJOFM, dupa caz

- avizul de angajare (in cazul cetatenilor straini cu sedere legala pe teritoriul Romaniei, in conditiile prevazute de lege)

- adeverinta eliberata de angajatorul precedent

- recomandari de la fostul loc de munca

- nota de lichidare, dupa caz

       La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia copii ale documentelor existente în dosarul personal (art.8 alin.(3) lit a din HG nr.500/2011). Nerespectarea cestei obligatii reprezinta contraventie se sanctioneaza cu amenda de la 300 la 1000 lei.

5 Comments

 • Andrei Marin

  February 11, 2015 at 8:42 pm

  Multumesc! Un articol util!

  Reply
 • Adrienne

  February 26, 2015 at 10:19 pm

  Hi, my name is Adrienne and I am the sales manager at StarSEO Marketing. I was just looking at your ContFisc Dosarul personal pentru fiecare salariat trebuie sa contina

  Reply
  • Contfisc

   February 27, 2015 at 1:05 pm

   Hi Adrienne! Thank you for your interest in our post. Soon, we hope to provide an English version of the articles, as well. If you are interested in developing any kind of business in/with Romania, please do not hesitate to contact us!

   Reply
 • Drpciv Chestionare Categoria D

  May 1, 2015 at 4:30 pm

  De unde pot afla mai multe pe acest subiect?

  Reply
  • Contfisc

   May 2, 2015 at 11:07 am

   Buna ziua! Articolul nostru porneste de la prevederile HG 500/2011 si este completat cu o scurta sinteza a prevederilor legislative in vigoare in privinta documentelor necesare identificarii angajatilor, a justificarii studiilor, a vechimii in munca etc. Pentru orice detalii ati avea nevoie in legatura cu acest subiect, ne puteti descrie speta dumneavoastra folosind formularul de “Contact”. Va vom raspunde in cel mai scurt timp!

   Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *