Menu

Blog

stiri...noutati...

Se modifica diurna interna in 2015!

    Prin publicarea Ordinului 60/2015 in Monitorul Oficial nr. nr.68/27.01.2015 se majoreaza cuantumul indemnizatiei zilnice de delegare si detasare in cazul personalului autoritatilor si institutiilor publice, la 17 lei.

         Noua indemnizatie se acorda incepand cu data de 27 ianuarie 2015, data intrarii in vigoare a actului normativ.

    Modificarea indemnizatiei zilnice de delegare si detasare pentru salariatii din institutiile publice prezinta importanta si pentru activitatea agentilor economici din mediul privat.

        In conformitate cu reglementarile fiscale in vigoare, indemnizatia si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, care depaseste limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice :

  • se supune impozitului pe venitul din salarii

  • se include in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii, indiferent de natura angajatorului platitor (societate comerciala platitoare de impozit pe profit, microintreprindere, persoana fizica autorizata, intreprindere individuala, ONG)

        Aceleasi prevederi se aplica si in cazul salariatilor reprezentantelor din Romania ale persoanelor juridice straine.

       In cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, cum ar fi:

  • veniturile obtinute de persoane fizice autorizate din activitati comerciale (venituri din cedarea folosintei bunurilor din inchirierea in scop turistic a unui numar mai mare de 5 camere situate in locuinte proprietate personala, activitati de productie, vanzarea in regim de consignatie, activitatea agentilor de asigurare etc.)

  • veniturile din profesii libere (profesii medicale, avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, arhitect etc.) sau

  • veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala,

sunt acceptate in categoria cheltuielilor deductibile cheltuielile reprezentand indemnizatia de delegare si detasare in alta localitate, in interesul serviciului, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice.

        In concluzie, diurna neimpozabila pentru delegare si detasare in tara, incepand din 27 ianuarie, este de 17 lei x 2,5 = 42,5 lei/zi. Pentru orice suma de bani care depaseste aceasta valoare:

  • angajatorul va trebui sa calculeze si sa vireze impozit pe venitul din salarii si contributii de asigurari sociale obligatorii,

  • persoana care realizeaza venituri din activitati independente le va incadra in categoria cheltuielilor nedeductibile.